Skip to content

PLC og HMI

PLC – den lille automatiseringscomputer til industri  Måske har du hørt om PLC før, og måske er det total uforståeligt for dig – særligt hvis du ikke er fagmand. Vil du blive klogere på, hvad en PLC er, hvordan den virker, og hvorfor den er helt igennem genial, ...

Alle varer i denne kategori (7)

Sorter efter

Pris pr. stk

3.847,86 DKK 3.078,29 DKK
Kun  961,97 / måned med

Lev. omk. tillægges

Pris pr. stk

37,00 DKK 29,60 DKK

Lev. omk. tillægges

Pris pr. stk

1.523,68 DKK 1.218,94 DKK
Kun  152,37 / måned med

Lev. omk. tillægges

Pris pr. stk

5.588,38 DKK 4.470,70 DKK
Del betalingen op med 

Lev. omk. tillægges

Pris pr. stk

11.843,30 DKK 9.474,64 DKK
Del betalingen op med 

Lev. omk. tillægges

Pris pr. pk

388,00 DKK 310,40 DKK
Kun  38,80 / måned med

Lev. omk. tillægges

Pris pr. stk

4.800,10 DKK 3.840,08 DKK
Del betalingen op med 

Lev. omk. tillægges

PLC – den lille automatiseringscomputer til industri 

Måske har du hørt om PLC før, og måske er det total uforståeligt for dig – særligt hvis du ikke er fagmand. Vil du blive klogere på, hvad en PLC er, hvordan den virker, og hvorfor den er helt igennem genial, så kan du læse med nedenfor, hvor vi har forsøgt at gøre information om PLC’en lidt mere spiselig.  

Hos GreenDozer.com finder du et stort udvalg af PLC’er fra anerkendte, danske grossister. Vores PLC’er er helt særlige, da de alle sammen er nye, overskydende varer, der ellers ville have været skrottet, selvom de intet fejler. Der er derfor rig mulighed for at spare en del knaster ved køb af en PLC her hos os. Men hvad er en PLC så, og hvordan virker den?  

Hvad er en PLC? 

En PLC er en programbar enhed, som egentlig er en lille computer, der er særligt udviklet til automation af produktionsmaskiner og processer i industrien. En eller flere PLC anvendes ofte til styring af maskinanlæg i stedet for relæer. PLC’er fylder nemlig ikke synderligt meget, og de er ofte billigere at erhverve sig, når der er tale om komplekse styringer, og sidst men ikke mindst er det nemt at lave ændringer i produktionen ved brug af en PLC. Helt enkelt er det nemlig blot er en lille computer med et program, der kan om-programmeres efter behov.  

Det er faktisk muligt at sammenligne PLC’en lidt med relæer. Den består nemlig blot af en masse små “digitale relæer”, som så kan ændres og programmeres via et softwareprogram i stedet for, at der skal foretages fysiske ændringer som på et traditionelt relæ.   

PLC programmer 

Du bør være opmærksom på, at de forskellige producenter af PLC’er ofte har deres eget softwareprogram til programmering, som derfor er specialdesignet til det enkelte produkt. PLC er altså en forkortelse for “programmable logic controller,” som på godt dansk betyder programmerbar logisk styring – simpelthen fordi den er nem at programmere for at omstille styringen af en produktion. Den sørger nemlig for at automatisere produktionen af eksempelvis mejeriprodukter og gør omstillingen fra et produkt til et andet flydende.  

Hvordan virker en PLC?

Da en PLC er en programmerbar enhed lidt ligesom en computer, fungerer den helt lavpraktisk ved, at den får nogle signaler ind, der kaldes inputs, og alt efter programmeringen af PLC’en vil den ønskede handling aktiveres, dette kaldes outputs eller udgange. Et konkret og simpelt eksempel kunne være at trykke på en knap og en lampe lyser. Trykker du på knappen igen slukkes lampen. Det vil sige, at input til PLC’en er “trykket på knappen” og outputtet er, at lampen lyser og slukker.  

Programmeringen i PLC’en bestemmer altså, hvad der skal ske, når der trykkes på den pågældende knap. En PLC har altså en cyklus, hvor den læser inputs, benytter programmeringen og dernæst sætter outputs. Inputs kan ske manuelt og digitalt.  

Det består en PLC typisk af 

En PLC findes både til små og store anlæg. PLC’er til store anlæg har de samme komponenter som til et lille, der er ofte bare langt flere af dem. En PLC består altså typisk af 

  • En strømforsyning  
  • En CPU som er hjernen i PLC’en, det fungerer lidt ligesom i en almindelig computer 
  • Indgangskort: Indgange er til bl.a. trykknapper, aftastere og sensorer 
  • Udgangskort: Udgange er til eksempelvis lamper, relæer og magnetventiler 

Indgangskort og udgangskort benyttes altså til inputs og outputs i PLC’en 

Typer af PLC

Der findes flere forskellige typer af PLC’er på markedet  

  • Mikro-PLC: Denne kan have samme størrelse som et kortspil og består ofte kun af et enkelt modul. Denne type har ofte et fast antal udgange og indgange og kan ikke udvides eller kobles sammen med flere lignende PLC’er. 
  • Shoebox-PLC: Denne PLC er super kompakt og, ja er på størrelse med en skoæske. Der er her tale om en alt-i-en-PLC, som kan findes til forholdsvise lave priser og er særligt gode til mindre opgaver.
  • Mini-PLC: Denne type PLC består af flere moduler, som har stik i begge ender. Dette er for at du kan sætte flere Mini-PLC'er sammen.
  • Rack-PLC: Denne PLC er typisk på størrelse med en ølkasse. Den består af en fast kasse, hvor du kan sætte indgangs og udgangskort ind som indstikskort. Denne type indstikskort er i den dyre ende, men så får du med denne PLC også masser af fleksibilitet og nem vedligeholdelse. 
  • Software-PLC: Denne PLC har netværksadgang og virker ved, at der kører programmer på en PC.

Køb din PLC hos GreenDozer.com og bekæmp skrot

Når du køber din PLC hos GreenDozer.com, kan du gøre en rigtig god handel og bidrage til et mere bæredygtig Danmark. Det gør du nemlig ved at redde en PLC fra skrot. Det er nemlig sådan, at rigtig mange varer i byggeindustrien ender som skrot, når grossisterne ikke kan få dem solgt til deres faste erhvervskunder. Det betyder også, at du kan redde disse varer fra skrot og faktisk spare helt op til 90% på PLC’er. Vil du vide mere om bekæmpelse af skrot, kan du blive klogere lige her – og du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev, hvis du vil holdes opdateret på nye, overskydende varer og knivskarpe tilbud.