Skip to content

Ledninger

  Bliv klogere på ledninger  De spiller en stor rolle i hverdagen. Du ser på dem hver dag uden at tænke over det. Du har dem mellem hænderne måske flere gange på en dag. De holder dit hjem kørende og er uundværlige. Det er naturligvis ledninger, der er tale om �...

 

Bliv klogere på ledninger 

De spiller en stor rolle i hverdagen. Du ser på dem hver dag uden at tænke over det. Du har dem mellem hænderne måske flere gange på en dag. De holder dit hjem kørende og er uundværlige. Det er naturligvis ledninger, der er tale om – og der er virkelig ledninger over alt. Opladeren til din smartphone er udstyret med en ledning, din stavblender, køkkenmaskine, ja selv udsugningen på badeværelset virker kun takket være tilførslen af strøm gennem ledninger.  

Hos GreenDozer.com finder du ledninger i fremragende kvalitet fra anerkendte, danske grossister. Men som noget helt særligt er alle vores ledninger faktisk helt nye, overskydende ledninger, hvilket betyder, at de har haft kurs mod lossepladsen for at blive skrottet selvom, de absolut intet fejler. Men hvad er ledninger egentlig helt præcist? Hvordan virker de? Nedenfor kan du blive meget klogere på hverdagens vidunder: Ledningen. 

Det består en ledning af  

En ledning bruges til at overføre elektricitet. Den består af en elektrisk leder, som er beskyttet af det, der kaldes en elektrisk isolator eller en kappe. På godt dansk er kappen egentlig bare ledningens isolering, som ofte er lavet af en form for plast. Isoleringen kan ikke lede frie elektroner, som er dem der overfører elektricitet via metallederne. Det betyder, at du dermed er beskyttet mod stød, når ledningen er isoleret. Strømmen og de frie elektroner holder sig nemlig udelukkende til den elektriske leder, der ofte består af en metaltråd af kobber, da kobber har en stor ledningsevne. En ledning uden kappe/omgivende isolation kaldes for en uisoleret ledning, da metallederne her er blottede. 

Farvede elektriske ledere 

I mange ledninger er metallederne faktisk isolerede under ledningens kappe/ydre isolering. Det er for at indikere, hvilken leder der er nullederen, lederen til jordtilslutning samt fase- og mellemleder. Nullederen er altid blå, og jordlederen gul/grøn dog ofte gul med en tynd, grøn stribe. Der er ingen krav til farverne på fase- og mellemleder udover, at de ikke må være gul/grønne. I nyere ledninger og installationer er faselederen dog ofte brun. 

Ledninger og sikkerhed ved el-installationer 

Der er ifølge Sikkerhedsstyrelsen nogle regler for, hvad du må og ikke må med ledninger i hjemmet. Er der eksempelvis tale om installation eller udskiftning af ledninger i faste el-installationer, må du under ingen omstændigheder selv gå i gang med at pille ved det – her skal en autoriseret elektriker i gang. Er du i tvivl om, hvad en fast el-installation referer til, har Sikkerhedsstyrelsen en god huskeregel: Faste el-installationer er de installationer, som du ikke kan tage med dig, når du flytter. Altså fastmonterede stikkontakter og eltavler for at nævne to. Du må dog gerne selv udskifte en stikkontakt, men ikke lave en ny et andet sted i væggen. Du må også altid sætte lamper op og udskifte gamle ledninger i dem. 

Køb ledninger hos GreenDozer.com og bekæmp skrot 

Når du køber dine ledninger hos GreenDozer.com, kan du gøre en helt fantastisk handel. Du kan nemlig spare helt op til 90 %, fordi vores varer er nye, overskydende varer. Men ikke nok med at du får store besparelser, du gør faktisk også en rigtig god gerning. Du bidrager til et mere bæredygtigt Danmark ved at redde de nye ledninger fra at blive skrottet. Vil du vide mere om bekæmpelse af skrot, kan du lære mere her