Skip to content

Transientbeskyttelse

Hvad er transientbeskyttelse? Transientbeskyttelse er en overspændingsbeskyttelse på elektrisk og elektronisk udstyr. Det beskytter mod transiente overspændinger og impulser, som f.eks. ved lynnedslag. Transientbeskyttelse er således en form for isolering, som kan vari...

Alle varer i denne kategori (3)

Sorter efter

Pris pr. stk

261,06 DKK 208,85 DKK
Kun  26,11 / måned med

Lev. omk. tillægges

Pris pr. stk

819,00 DKK 655,20 DKK
Kun  81,90 / måned med

Lev. omk. tillægges

Pris pr. stk

538,85 DKK 431,08 DKK
Kun  53,89 / måned med

Lev. omk. tillægges

Hvad er transientbeskyttelse?

Transientbeskyttelse er en overspændingsbeskyttelse på elektrisk og elektronisk udstyr. Det beskytter mod transiente overspændinger og impulser, som f.eks. ved lynnedslag. Transientbeskyttelse er således en form for isolering, som kan variere fra hundrede volt til flere kilovolt.

Hvad er transiente overspændinger?

Transiente overspændinger er en kortvarig spændings, som varer mindre end et millisekund, men som kan være mange gange højere end den normale spænding. Transiente overspændinger kan opstå ved et lynnedslag eller i forbindelse med arbejde på elnettet. Derfor er transientbeskyttelse så utrolig vigtig, da det beskytter elektronisk og elektrisk udstyr mod kræfter, som er ude af vores kontrol.

Sådan fungerer transientbeskyttelse

I normal drift har transientbeskyttelsen ingen påvirkning på det anlæg, som det beskytter. Det fungerer som en åben kreds, og opretholder isolationen mellem aktive ledere og jord. Skulle uheldet være ude, og et lyn slår ned, reducerer transientbeskyttelsen den elektriske modstand (impedans, Ohm) og afleder impulsspændingen indenfor nanosekunder. Transientbeskyttelsen går selv tilbage til sin normale åbne kreds, når overspændingen er stoppet.

Fordele ved transientbeskyttelse

  • Høj driftssikkerhed
  • Uønskede og færre driftsstop
  • Færre reparationer
  • Undgå at miste vitale data
  • Forsikringsselskaber kræver typisk transientbeskyttet

Nyt krav til transientbeskyttelse

I 2017 kom der nye krav til transientbeskyttelse på installationer. Det blev nemlig et krav at langt de fleste nye installationer skulle have transientbeskyttelse. Det gælder især i industrien, hvor der er meget på spil, hvis der skulle opstå overspændinger. Nogle steder kan det have store konsekvenser, hvis installationer ikke har transientbeskyttelse. Det kan nogle steder have konsekvenser som:

  • Menneskeliv ved f.eks. nødforsyninger og faciliteter til lægebehandling
  • Offentlige serviceydelser og kulturarv kan blive ramt
  • Kommercielle eller industrielle aktiviteter så som banker, hoteller, handel, landbrug eller andre industrier kan blive kraftigt påvirket
  • Et stort antal mennesker bliver påvirket så som skoler

Professionelle elinstallatører bør lave en risikovurdering, hvis der er den mindste tvivl om, hvorvidt der skal installeres transientbeskyttelse for at vurdere risikoen for overspænding.

2017 er jo længe siden, så alle professionelle elinstallatører har formentlig denne praksis inde under huden.

Klassificering af transientbeskyttelse

  • Klasse 1: Lynstrømsafledere: Lynbeskyttelsesenhed, grov beskyttelsesenhed.
  • Klasse 2: Overspændingsbeskyttelse: Transientbeskyttelsesenhed, mellem beskyttelsesenhed.
  • Klasse 3: Overspændingsbeskyttelse: Transientbeskyttelsesenhed, fin beskyttelsesenhed.

Der findes også kombiafleder, som kan bestå af alle tre beskyttelsesklasser. Ved at benytte kombibeskyttelse, får du flere beskyttelsesfunktioner i én enhed.

GreenDozer bekæmper skrot

Hos GreenDozer arbejder vi hver dag for at bekæmpe skrot i byggebranchen, og du kan være med i kampen mod skrot! Det kan du ved at købe overskudsvarer eller genbrugsvarer. Overskudsvarer er varer, som grossister, producenter eller byggemarkeder har i overskud på deres lager, og som af den ene grund skal skrottes. Det er altså helt nye varer, som ingenting fejler. Det synes både vi og vores sælgere er spild!

Genbrugsvarer er varer, som nedbrydningsfirmaer og håndværkere nænsomt har behandlet, så de kan bruges igen i et nyt projekt frem for at blive skrottet.

Læs mere om, hvordan vi bekæmper skrot her.