Skip to content

Grønne, energibesparende varmepumper

Grønne, energibesparende varmepumperGrønne, energibesparende varmepumper

 

Varmepumper er særdeles energibesparende særligt, hvis du benytter andre opvarmningsformer end fjernvarme. Energibesparende varmepumper er dog ikke kun gode for pengepungen, men også for klimaet – og hvis der er noget, der står højt på politikernes dagsorden, så er det klima og klimaforbedringer. Nedenfor kan du blive klogere på, hvorfor varmepumper er grønnere opvarmning, og hvor energibesparende de egentlig er. Du har også mulighed for at udregne, hvor stor en besparelse du kan opnå ved at skifte fra henholdsvis olie, el eller naturgas til opvarmning med varmepumper.

Derfor er en varmepumpe miljøvenlig opvarmning

Du undrer dig måske over, hvordan en varmepumpe kan give grønnere opvarmning af din bolig. Det er muligt, fordi man sammenligner CO22-udledningen på forskellige opvarmningsformer med CO2-udledningen fra en varmepumpe. Ved sådan en udregning kigges der på landsgennemsnittet for CO2-udledningen ved de meste brugte opvarmningsformer nemlig el, naturgas, olie og ikke mindst den mest brugte; fjernvarme.

Det er nemlig sådan, at der ved opvarmning med olie og el udledes henholdsvis hele 5.600 kg og 5.500 kg CO2 om året. CO2-udledningen fra opvarmning med naturgas er en smule mindre nemlig på 3.800 kg CO2. Det hele lyder måske af meget, og det er det faktisk også særligt sammenlignet med udledningen fra en varmepumpe. Varmepumper udleder i gennemsnit nemlig kun 1.800 kg CO2 om året, hvilket er en væsentlig reduktion.

Der er dog ikke den helt store forskel i CO2-udledningen mellem varmepumper og fjernvarme. Den er kun på små 100 kg udledt CO2 på årsplan, og fjernvarmen udleder faktisk mindre end varmepumperne. En varmepumpe er derfor det grønnere alternativ, hvis du bor i et område, hvor det ikke er muligt at blive tilkoblet fjernvarme.

Energibesparende varmepumper – du sparer mere end bare CO2

Ja, det kan faktisk godt betale sig at investere i en eller flere varmepumper. Ikke kun når det kommer til dit klimaaftryk, men også når det hele skal gøres op i økonomi, som nok næsten er det vigtigste for mange boligejere – og her er forskellen mellem fjernvarme og varmepumper væsentlig større end på CO2-fronten. Ifølge Energistyrelsen er det muligt at spare hele 4000 kr. på energiregningen ved at skifte fra fjernvarme til opvarmning via varmepumper. Dette er udregnet ud fra de gennemsnitlige forbrugspriser på energi og kan derfor variere for de forskellige regioner.

De største besparelser, CO2 såvel som kroner-og-øremæssigt, er at finde ved opvarmning med el og olie. Ifølge Energistyrelsen løber regningen med olieopvarmning op på 23.100 kr. årligt, men det toppes faktisk af hele 27.200 kr. ved el-opvarmning. Med varmepumper løber regningen kun op i 8.700 kr. årlig. Det kan derfor godt betale sig at skifte til det grønnere alternativ rent økonomisk.

Beregn din besparelse ved brug af energibesparende varmepumpe

Er du i tvivl om, hvorvidt det overhovedet kan svare sig for dig at investere i en energibesparende varmepumpe, så har Energistyrelsen heldigvis gjort det nemt for dig at få et overblik. Du kan nemlig benytte deres beregner her og se, om du kan spare penge på varmeregningen. Beregneren er en god indikator for, hvilke forbedringer du desuden kan gøre dig i forhold til energieffektiv opvarmning af din bolig.