Skip to content

Afkalkning af vandhane

afkalkning af vandhane og armaturafkalkning af vandhane og armatur

 

En vandhane med kalk er både grim at se på, og strålen er ikke lige så effektiv som en afkalket vandhane. Men det behøver ikke være svært at afkalke din vandhane. Vi har her lavet en nem opskrift på, hvordan du afkalker din vandhane, så den igen kan skinne og stå flot som ny.

Det skal du bruge:

  • En tang
  • Klud
  • Afkalkningsmiddel
  • Glasrens
  • Gammel tandbørste
  • Glas

Valg af afkalkningsmiddel

Hvad fjerner kalk? Det gør syre. Så enkelt er svaret faktisk. Men forskellige syrer har forskellige surhed og derfor forskellig styrke til afkalkningen. Der findes:

  • Husholdningseddike
  • Citronsyre
  • Eddikesyre
  • Saltsyr

Du skal holde dig fra at bruge eddikesyre og saltsyre. De er simpelthen for stærke for din vandhane, og vandhanen kan tage skade af disse kemikalier.

Du bør derimod husholdningseddike og citronsyre til at afkalke vandhaner. Der findes også forskellige afkalkningsmidler, der er udviklet til opgaven, men husholdningseddike og citronsyre findes i næsten alle dagligvareforretninger til billige penge og fungerer upåklageligt, så der er ingen grund til at prøve dig vej igennem diverse produkter.

Sådan afkalker du din vandhane

Sådan afkalker du din vandhaneSådan afkalker du din vandhane
  1. Tag din tang og din klud. Sæt kluden rundt om perlatoren på vandhanen og skru den af med tangen. Så får din perlator ikke ridser af tangen. Læg luftblanderen i glasset og fyld husholdningseddike i, så perlatoren er dækket. Lad den stå sådan til dagen efter.
  2. Er der meget udvendig kalk på din vandhane? Så bland citronsyre med vand i de forhold som står på pakken. Som regel vil det være ca. 1 spsk. citronsyre til 1 liter vand. Brug denne blanding på en blød klud og fjern det udvendige kalk på vandhanen. Spray IKKE blandingen direkte på vandhanen, men kom det i stedet på kluden og tør af med den.
  3. Er der ikke udvendig kalk på din vandhane? Brug glasrens til at rengøre vandhanen udvendigt, så metallet kommer til at skinne igen. Spray ikke midlet direkte på vandhanen, men spray det på kluden og rengør med kluden.
  4. Har der samlet sig snavs i samlingerne på vandhanen? Så kan du tage en gammel tandbørste skubbe i revnerne for at få det hele rent. Sørg igen for at komme rengøringsmidlet på tandbørsten i stedet for direkte på vandhanen.
  5. Skyld vandhanen og armaturet grundigt med vand.
  6. Tør vandhanen af med en tør klud.
  7. Dagen efter skyller du perlatoren og sætter den på plads igen.

Hvor ofte skal du afkalke vandhanen?

Kalk og sæberester skal fjernes som det første. Sørg for, at dine fliser er våde, når du afkalker. På den måde beskytter du fugerne mod citronsyren. Til dette skal du bruge citronsyre, som du blander op, som pakke foreskriver.

Tag gummihandsker på for at beskytte dine hænder. Brug en skuresvamp til at fjerne kalken med citronsyreblandingen, og tør over med en våd klud efterfølgende for at fjerne resterne af citronsyre og kalkrester.

Det kan være nødvendigt at afkalke flere gange, hvis fliserne er hårdt ramt af kalk.

Hårdt og blødt vand

I Danmark er der store forskelle på hvor hårdt eller blødt vandet er i forskellige områder. Vands hårdhed er en betegnelse for, hvor meget kalk der er i vandet. Hårdt vand er meget kalkholdigt og vandhaner i områder med hårdt vand skal således afkalkes oftere end, hvis du bor i et område med blødt vand.

Teknologier, der gør afkalkning nemmere

Skal du købe en ny vandhane til badeværelset eller et nyt køkkenarmatur, kan du vælge en vandhane, som er nem af afkalke. Der er nemlig mange anerkendte producenter, der har udviklet teknologier, som gør det opgaven nemmere for dig.

Den, der går mest igen er PVD overflader. Det er hårde overflader, som sikrer, at farven ikke falmer, at kalk og snavs ikke sætter sig, og som beskytter mod ridser pga. sin hårdhed.

  • Grohe Starlight: Overfladebehandling, der beskytter din vandhane og dine blandingsbatterier, så de år efter år kan se ud som nye. Det er en smuds-, ridse- og kalkafvisende overflade, så den er nem at tørre af. Det er dog vigtigt, at du ikke bruger hårde syre som saltsyre eller eddikesyre, som kan beskadige overfladen.
  • Hansgrohe PVD metoden: Den betyder, at din vandhane fungerer optimalt, har fremragende farvebrillans, er modstandsdygtig overfor kalk, snavs og rengøringsmidler, og giver dit armatur en lang levetid.
  • Damixa Rub Clean: Med en Damixa vandhane kan du vælge et armatur med Rub Clean teknologi. Så behøver du ikke lægge perlatoren i blød, for du kan nemt med en finger gnubbe kalken af luftblanderen, så vandet igen strømmer frit ud af vandhanen. Damixa har selvfølgelig også udviklet en PVD overflade, så din vandhane er ridsefri, kalk- og snavsafvisende.